Zákaznická podpora:602 238 160info@barevnapaleta.cz
Měna
CZK

10 tipů, jak začít s akrylem: Průvodce pro začátečníky

Akrylové barvy jsou skvělým médiem pro začátečníky i pokročilé umělce. Jsou rychleschnoucí, snadno se s nimi pracuje a nabízejí širokou škálu barev a technik. Pokud se chcete pustit do malování akrylem, ale nevíte, kde začít, přinášíme vám 10 užitečných tipů, které vám pomohou vykročit správným směrem.

1. Základní sada akrylových barev: Jaké barvy pořídit?

Začátečníkům doporučujeme začít se základní sadou akrylových barev, která obsahuje primární barvy (červená, modrá a žlutá), bílou a černou. Tyto barvy vám umožní namíchat širokou škálu odstínů. Po zvládnutí základů můžete postupně přidávat další barvy dle vašich preferencí.

.
.
.

Více sad akrylových barev najdete v sekci Sady akrylových barev

2. Výběr správných štětců

Štětce jsou klíčovým nástrojem při práci s akrylem. Pro začátek investujte do základní sady štětců různých velikostí a tvarů (ploché, kulaté, štětců na detaily). Volte štětce s pevnými syntetickými štětinami, které jsou odolné vůči akrylu a dobře se čistí.

U nás v nabídce najdete velké množství sad štětců určené pro malbu akrylem. Najdete je v sekci Sady štětců

3. Používejte správný povrch – plátno nebo papír?

Akrylové barvy se dají použít na různé povrchy, ale nejčastěji se maluje na plátno, plátno na desce nebo speciální papír pro akryl. Pro začátečníky je ideální malířské plátno napnuté na rámu nebo akrylový papír, který je cenově dostupný a vhodný pro trénink.

V sekci Plátna najdete širokou škálu malířských pláten. Akrylové papíry najdete v sekci Skicáky na akryl

4. Připravte si místo na malování

Zajistěte si dobře osvětlené pracovní místo s dostatkem prostoru. Mějte po ruce paletu na míchání barev, kelímek na vodu, papírové utěrky a starou látku na utírání štětců. Použijte ochranný ubrus nebo staré noviny, aby se barvy nedostaly tam, kam nemají.

 

5. Začněte se základními technikami míchání barev

Jedním z klíčů k úspěchu při práci s akrylem je umět správně míchat barvy. Zkoušejte vytvářet odstíny pomocí míchání primárních barev, přidávání bílých tónů pro zesvětlení a tmavých pro ztmavení. Cvičení míchání vám pomůže lépe porozumět tomu, jak jednotlivé barvy spolupracují.

6. Experimentujte s vrstvami

Akrylové barvy schnou rychle, což je jejich velká výhoda. To vám umožňuje malovat ve vrstvách a rychle opravovat chyby. Začněte s podkladovou vrstvou světlejší barvy a postupně přidávejte další vrstvy s detaily. Vrstvení dodá vaší malbě hloubku a texturu.

7. Používejte médium pro zpomalení schnutí

Jednou z nevýhod akrylových barev je jejich rychlé schnutí, což může být někdy problém, zejména při míchání barev. Používáním zpomalovačů schnutí (retarderů) můžete prodloužit dobu, po kterou můžete s barvami pracovat, což vám dá více času na míchání a stínování.

.
.
.

8. Čistěte štětce průběžně

Akrylové barvy rychle schnou nejen na plátně, ale i na štětcích. Proto je důležité štětce průběžně oplachovat vodou, abyste zabránili zaschnutí barvy ve štětinách. Po malování je důkladně vyčistěte a nechte je vyschnout v horizontální poloze. Čas od času je dobré štětce "dočistit" za pomoci speciálních čističů štětců.

.
.
.

9. Nebojte se chyb a experimentů

Začátky s akrylem mohou být frustrující, ale nebojte se experimentovat a dělat chyby. Každý tah štětcem vás posouvá dál. Zkoušejte různé techniky, jako je suchý štětec, vrstvení glazur, škrábání nebo špachtlování. Čím více budete experimentovat, tím více se naučíte.

10. Učte se od ostatních umělců

Inspirovat se můžete z tutoriálů na YouTube, online kurzů nebo workshopů. Sledujte umělce na Instagramu, účastněte se uměleckých skupin na Facebooku nebo navštěvujte místní galerie. Sdílení zkušeností s ostatními vás motivuje a dodá vám nový pohled na vaši tvorbu.

Akryl je moje nejoblíbenější technika, takže pokud byste mě chtěli sledovat, najdete mě na Instagramu sem_lucka_art. Pravidelně tam dávám fotky a videa z procesu z malby.

Závěr

Malba akrylem je skvělý způsob, jak vyjádřit svou kreativitu a relaxovat. S těmito deseti tipy budete mít dobrý základ, jak začít a postupně si osvojit techniky, které vám umožní vytvářet nádherná díla. Nezapomeňte si užívat celý proces, protože každá malba je krokem k tomu stát se lepším umělcem!

Pokud máte jakékoliv otázky nebo potřebujete poradit nejen s výběrem materiálu, neváhejte se na nás obrátit.

Přejeme vám hodně zábavy při malování!

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.