Zákaznická podpora:602 238 160info@barevnapaleta.cz
Měna
CZK

Jak vybrat správný štětec?

Výběr správného štětce je zásadním krokem pro dosažení úspěchu ve vaší umělecké tvorbě. Na trhu je k dispozici nepřeberné množství druhů, velikostí a tvarů štětců, které se liší podle techniky, materiálu a způsobu použití. Ať už pracujete s akrylem, olejem, akvarelem nebo jinými médii, správný štětec vám umožní dosáhnout požadovaných výsledků. V tomto článku se podíváme na klíčové faktory, které vám pomohou vybrat ten nejlepší štětec pro vaši tvorbu.

1. Jaké jsou hlavní typy štětců podle použití?

Prvním krokem při výběru správného štětce je zamyslet se nad tím, jakou techniku plánujete použít.

  • Štětce na akrylové barvy: Akrylové barvy jsou husté, rychle schnou a často se používají ve vrstvách. Pro práci s nimi jsou ideální štětce se syntetickým vlasem, který je odolný a snadno se čistí.
  • Štětce na olejomalbu: Olejové barvy schnou pomaleji a umožňují jemné přechody mezi tahy. Pro tuto techniku jsou ideální štětce s přírodním vlasem.
  • Štětce na akvarel a kvaš: Akvarel a kvaš vyžadují jemnější a citlivější práci, proto jsou nejvhodnější štětce z přírodních materiálů, které dobře nasávají vodu a barvu.

2. Jaký zvolit materiál vlasu?

Výběr správného materiálu vlasu ovlivňuje výsledný efekt malby, stejně jako životnost štětce.

Přírodní vlas

Přírodní štětce se vyrábí například z vlasů sobola, prasečích štětin nebo veverky. Mají skvělou schopnost nasát barvu a udržet ji na delší tahy, což oceníte především při práci s olejovými barvami nebo akvarelem. Sobolí štětce jsou měkké, pružné a velmi jemné, což umožňuje precizní práci a jemné detaily.

 

 

Syntetický vlas

Syntetické štětce jsou vyrobeny z umělých vláken, která jsou ideální pro práci s akrylem, temperami nebo akvarelem. Syntetika je odolná a snadno se čistí, což je obrovská výhoda při práci s rychle schnoucími barvami. Navíc jsou syntetické štětce cenově dostupnější a skvěle si poradí s hrubšími povrchy.

 

 

3. Velikost a tvar štětce – proč jsou důležité?

Tvar štětce:

Tvar štětce hraje klíčovou roli při výsledném vzhledu tahů a efektů.

  • Kulaté štětce (Round): Univerzální nástroj vhodný pro detailní práci, tenké linky a jemné detaily.
  • Ploché štětce (Flat): Skvělé pro dlouhé, rovné tahy a pokrytí větších ploch. Používají se na širší tahy, ale při použití hranou vytvoří i tenkou čáru.
  • Vějířovité štětce (Fan): Tento štětec s rozprostřenými štětinami je perfektní pro tvorbu textur, přechodů a efektů, jako je například malování listí nebo trávy.
  • Oválné štětce nebo kočičí jazýčky (Filbert): Kombinuje vlastnosti kulatého a plochého štětce, což umožňuje měkké přechody, jemné stínování a zaoblené tvary.

Velikost štětce:

Velikost štětce ovlivňuje tloušťku tahu a množství barvy, které nanesete na povrch.

  • Malé štětce (velikosti 10/0-4) jsou ideální pro jemné detaily, tenké linky a precizní práci. Vhodné jsou například pro malování portrétů nebo detailních krajin.
  • Středně velké štětce (velikosti 6-10) jsou univerzální a hodí se na většinu technik, kde potřebujete trochu přesnosti, ale i dostatek pokrytí.
  • Velké štětce (nad velikost 12) jsou ideální pro větší plochy, podmalbu nebo tvorbu pozadí. Zajistí rychlé pokrytí povrchu a přirozené tahy.

4. Rukojeť štětce – krátká nebo dlouhá?

Délka rukojeti štětce má velký vliv na pohodlí a styl malby.

  • Krátká rukojeť: Je vhodná pro detailní práci a malbu zblízka. Krátké rukojeti se nejčastěji používají u akvarelových štětců a malby na menších formátech.
  • Dlouhá rukojeť: Umožňuje větší odstup od malby, což je ideální pro práci na větších plátnech, například při olejomalbě nebo akrylu. Umožňuje volné a expresivní tahy.

5. Jak pečovat o štětce?

Bez ohledu na to, jak kvalitní štětec si vyberete, je důležité o něj správně pečovat, aby vám sloužil co nejdéle.

  • Štětce pravidelně čistěte podle typu barvy, kterou používáte. Pro akrylové a temperové barvy stačí teplá voda a mýdlo, pro olejové barvy použijte speciální čistič na štětce.
  • Nikdy nenechávejte štětec stát štětinami dolů ve vodě, protože to může poškodit jeho tvar. Po umytí štětec vytvarujte a nechte uschnout na vzduchu.
 

Závěr

Výběr správného štětce je individuální proces, který závisí na vaší technice, materiálech a uměleckých cílech. Ať už dáváte přednost jemným akvarelovým pracím, dramatickým olejomalbám nebo expresivním akrylovým tahům, na www.barevnapaleta.cz najdete širokou nabídku štětců pro každou techniku a styl. S našimi štětci dosáhnete těch nejlepších výsledků, ať už jste začátečník nebo zkušený umělec.

Pokud si nevíte rady, neváhejte se na nás obrátit a my Vám s výběrem vhodného štětce rádi pomůžeme.

 

 

Klíčová slova: jak vybrat správný štětec, štětce pro akrylové barvy, štětce pro olejomalbu, štětce pro akvarel, péče o štětce, štětce Barevná Paleta.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.